Acționarii OMV Petrom (SNP), cea mai mare comÂpaÂnie din România, au aprobat luni dividendele în valoare de 1,586 mld. lei (365 mil. euro) din profitul record obținut în 2012. Valoarea dividendelor este cu 9,7% mai mică decât anul trecut, când compania le-a distribuit acționarilor 1,75 mld. lei, dar chiar și așa principalii acționari ai Petrom vor încasa sume consistente.
Grupul austriac OMV, care deține pachetul majoritar de 51% din Petrom, va primi mai mult de jumătate din dividende, respectiv 809 milioane de lei (186 mil. euro). Din 2004, când a preluat controlul Petrom, OMV a încasat dividende brute în valoare de circa 916 mil. euro (incluzându-le pe cele de anul acesta).
Austriecii și-au recuperat încă de anul trecut, din dividendele încasate, prețul plătit în 2004 statului român pentru pachetul de control al Petrom.
OMV a plătit 669 mil. euro pentru 33% din acțiunile Petrom, bani care au intrat în conturile statului român, și a mai derulat o majorare de capital în valoare de 831 mil. euro prin care și-a majorat participația la 51%. Acești bani au intrat însă în conturile Petrom și au fost folosiți tot de OMV pentru investiții în companie. Fondul Proprietatea (FP), care a primit în 2006 o partiÂciÂpație de 20,1% din Petrom de la stat pentru despăgubirea celor expropriați de regimul comunist, va încasa dividende de 319 mil. lei (73 mil. euro).
Grosul banilor va ajunge însă la fondurile de investiții străine, care au cumpărat în ultimii ani 56% din Fondul Proprietatea.
Statul român, care mai deține 20,64% din acțiunile Petrom, va încasa în acest an dividende de 327 mil. lei (75 mil. euro). În total, de la privatizare, statul a încasat dividende de circa 370 mil. euro. În 2011, statul a încercat să vândă pe bursă un pachet de 9,84% din acțiunile Petrom, dar oferta a eșuat. Acum, oficialii statului sunt fericiți că nu au reușit să vândă atunci. Petrom a avut profituri record în ultimii doi ani, iar statul a încasat dividende de circa 155 de milioane de euro.
Dintre investitorii instituționali, cele mai mari dividende le vor încasa BERD, SIF Oltenia și fondurile Franklin Templeton. BERD, care a vândut anul trecut o parte din acțiunile deținute la Petrom, mai deține 1,62% și va încasa 25,7 mil. lei.
Fondurile Franklin Templeton au fost în schimb principalii cumpărători de pe bursă pentru acțiunile Petrom, ajungând în doi ani să dețină 0,64% din acțiuni pentru care vor încasa dividende de peste 10 mil. lei. SIF Oltenia și-a majorat participația peste 1% și va primi 16,4 mil. lei.
Dividendul brut pe acțiune este de 0,028 lei și reprezintă circa 6,3% din prețul de ieri al acțiunilor (de 0,445 lei). Data de înregistrare pentru dividende este 14 mai, iar investitorii mai pot cumpăra acțiuni pentru a beneficia de dividende până pe 9 mai.
Petrom începe plata dividendelor pe 18 iunie, prin intermediul BRD.
Sorry, there are no polls available at the moment.